Nissehistorien
Nisser på gårdene var vanlig før i tia.
Det er så mange ganger man kommer til å møte det, at det var slik en forskjell på gamle dager og nu. Snakker man med eldre folk,vil man aldri behøve å vente lenge før man hører om denne forskjellen. Og da var det alltid bedre da de var unge.
En ting er vel sikkert, og det er at vi ikke kan blåse nytt liv i det gamle.Men forsøke på å få et gløtt inn gjennom vinduene og inn i sinnet til de folk som levde en gang på gårdene rundt om i Ullensaker.
Disse nisse historiene er fortalt av de gamle rundt på gårdene i Ullensaker.. Dette har de opplevd.P.CHR.Asbjørnsen var huslærer i bygda 1830 åra. Han gikk bygdemellom og noterte i boka si.Historier om Nisser og troll. alle
Før i tia bodde det nisser på gårdene, og de drev sitt lunefulle nisse spill med de som bodde der..
Denne historien er fra Vettals Ødegården., og er skrevet ned av lærer E.Strand.
Alle eldre generasjon av gårdens beboere har sett nisser. Gårdens folk måtte alltid rette seg etter nissen husskikk. All arbeid på gården og inne måtte stanses ved mørkets frembrudd, og man måtte gå tidlig til sengs og alle lys slokket. Enhver avikelse ble strengt straffet av nissen eller flere nisser, enten med ulykker eller forstyrrelser av annen art, som tydlig gav til kjenne.
Almindelig var gårdens hester alltid gjenstand for nissens omhu og bevåkenhet. Under tømmerkjøringa en vinter langt øst på skogen, måtte kjøreren en lørdagskveld reise hjem, da mat og for var sluppet opp. På hjemveien ble hestene nokså varme, nissen `s harme ble vakt, og motagelsen blev derefter. Da hestene ble ledet inn, ble et føll som sto i en binge gjentatte ganger kastet opp under loftet, mens sterke støt og skrall hørts både i stall og forgulv, og om morgenen fant de flere høystappete sekker klemt i en vegg mellom to stokker, så man nesten ikke fikk de ut igjen.( Nisser i vrede)
En gang var også en av hestene kommet inn på forgulvet, igjennom en liten glugge, noe som aldri kunne ha gått til uten at nisser hadde vært på færde. For å få dyret ut igjen måtte de skjære hull i veggen.
En av hestene var nissens favorittsdyr, det så man på dens fine pleie. Under hjemturen fra byen en gang, var denne hesten kjørt nokså varm. Da hesten ved ankomsten ble foret og satt på stallen, kunne de som fulgte høre nissen tok til å skrape og børste, samtidig hørte de nissens hulkende gråt.
Etter at de rev den gamle tømmerlåven, og en ny ble bygget forsvant alle nisser.( Skrevet av Ullensaker bygdebok).
Mange sang vel denne sangen på barneskolen.

Denne nissen som her er fotografert er en av de første nissene mine, men jeg syntes at han passet til sangen.

Alfred som denne nissen heter (Laget 1993)nÅ,-mannen ville fra nissen flytte,
men reisen ble ei til ingen nytte,
for høyt på vognlasset nissen lo,
jeg tror vi flytter i dag vi to.
Denne nissen Torgur(2)''S Alfred i slekt 1.Ronny har laget kjerra og eier nissen. Alfred kom nemmelig kjørende med denne kjerra i en kornåker forbi Gardermoen da den første skuddsalven gikk i Garderfjellet. Gampen stakk og Alfred er full av "kønn"
Min bestemor hadde sett nisser.(Eller nissen)
Nissen var ca 1m, og hoppet over gjerde , sa hun.Mange gamle har sett nisser eller nissen, merkelig ikke sant.
At det bodde nisse eller flere nisser på gårdene, var noe alle eldre folk viste.
Nå det vel ikke mange gamle igjen til å fortelle om nissen.

Jeg intervjuet en gammel dame fra Blaker.Alder 89.
Var det nisse eller fler nisser på garen deres?
" Å ja, nisser! Ja det var jo nisser på låven veit du."
Så du`n noen gang, nissen mener jeg?
"Å, ja hvist så je nissen, mange gonger og det. Nissen foret og stelte hesta. Nissen var liten og spretten, og kunne være riktig stygg hvis vi ikke gjorde hva han ville. Det kunne være seg å stelle for hesta.
"Har du sett noen nisse streker?
"Å ja, det var en gong mor mi ikke satte ut grauten på låven julaften, veit ikke hvorfor hun glemte det, men slik var det altså. Dagen etter skulle vi kjøre hest til kjerka, da satt stalldøra helt fast. Han far måtte hugge den opp med øksa. Det var nisser det veit du."
Flere ganger nissen var sint?
nÅ, ja en gong kasten ned full stallen av høy. Det var nok mange nisse streker, men je kommer ikke akurat på meire. Jo, han flytta jo på komoden i stua, så vi måtte gå i gjenom vindu og flytten tilbake for å få opp døra".
Har du set troll noen gang?
"Nei, troll finnes itte."
Det sies at troll var sint på kjerka?
"Det må være før mi tid, je har aldri hørt om troll noe annet enn i eventyret. Men nøkken finns altså".
Nøkken, er ikke det også en form for troll?
"Nei, nøkken finnes i flååen (dammen) ute her han.
Ikke nå kansje , men før i tia.Men nå husker jeg, han bestefar såg trollet en gong i skauen. Je husker ikke akurat, men det har jeg hørt dom har fortalt alså."
Bestefar din, når levde han?
"Å, det var vel på 1700 tallet han ble født , 1750 trur je."
Å han hadde sett troll?
"Ja, je mener da det, nå skal jeg da ikke si dette for sikkert, men je mener han hadde sett troll ja".

Vi drakk kaffe og skravlet vidre. Det er alltid koselig å snakke med gamle folk som har bodd på bondegård. Det var liksom der det skjedde ting. Du hørte aldri at folk på husmansplasser og små hus så hverken nisse eller troll.....Rart...