Trollmor
Hei!


Jeg heter Sylvi, som du sikkert har fått med deg.
Jeg og min mann bor i Midtskogen ved Gardermoen, der har min familien bodd siden først på 1800 tallet.

Jeg var en vilter trollunge som liten, jeg hadde min lekeplass i skogen. Min vennines far leste eventyr for oss nesten hver dag, jeg lyttet med store ører og sugde til meg fortellingene. Etter at Arne som faren til vennina mi het hadde lest, kunne jeg se trolla i skogen. Troll i buskestammende og røttene. Nisser i stubber og nisser nede i mosen. Hele skogen var for meg et stort eventyr, og det yret av liv.

Bestemor fortalte om nisser og troll som levde i Garderfjellet, de hadde blitt sett av mange "før i tia".
"Før i tia da selveste Asbjørnsen var skole lærer i bygda, da var det vanelig med nisse og troll da."
Asbjørnsen skrev mange eventyr fra Ullensaker, fortalte bestemor.
Bestemor påsto at hun hadde sett nissen, han hadde foret hesten i stallen. Troll hadde hun ikke noe tro på.
Det fantes bare i eventyret sa hun.

Tiden gikk og jeg giftet meg og fikk tre barn, to jenter og en gutt.
Barna mine har fått levende eventyr av meg, jeg behøvde ikke noe bøker, fortellingene lå der levende. Sønn min skriver eventyr sammen med meg i dag, og husker mange av fortellingene.

I tiden da jeg var hjemme med barna, var jeg aktiv i Røde Kors Hjelpekorps. Jeg tok masse kurs, og ente som sidemann på ambulansen.

11985 begynte jeg min egen salong, den drev jeg til 1999. Jeg utførte massasje, hud og kroppspleie osv.
Det var i denne tiden at jeg fikk tilbake interessen for mystikk, og jeg begynte og male natur og troll.
Jeg tovet og lagde nisser og tusser. Jeg samlet røtter og satte troll og nisser på. Jeg solgte noe i salongen for ”gi bort pris”, ellers var det til gavebruk. Det var ikke så farlig med salget, bare jeg fikk laget nye.Under denne tiden kom også mange Gardertroll til.

Det ble prat om at Gardermoen skulle bli storflyplass. Dette hadde jeg hørt så mange ganger før, og trodde ikke på det. Men så den 8 oktober1992 kom altså avgjørelsen. Den natten sov jeg dålig, det var vel ikke jeg alene om tenker jeg.

For å bygge flyplassen måtte Garderfjellet sprenges bort, det lange fjellet, der trolla bodde. Garderfjellet som ble dannet for 1300 milioner år siden. Svensknorvegiske fjellkjeden som strakte seg fra Venern i Sverige til Nannestad øst.
Jeg skulle da i alle fall lage troll, tusser og nisser, til minne om fjellet. Gardertroll skulle jeg lage.
Jeg laget en gammel trollgubbe en som satt på kubbestol., huden var helt inntørket så gammel var han – han skulle hete KONG GARDE. Kongen i Garderfjellet. Trollet ble utrolig bra, men denne mannen trengte kone. Altså måtte jeg lage dronninga DRONNING MOEN etter Gardermoen. Alle kundene i salongen sa at dette var det beste de hadde sett, var det så bra?
Nå hadde jeg kongen og dronningen, da kunne jeg vel gi meg. Nei nå måtte de ha barn, og de fikk 15 stykker.
Hele familien sitter på hylle foran meg her, de skal aldri selges.
Så begynte jeg å lage troll kjerringer og trollgubber til alle 15, da var jula i gang. Garderslekta begynte og øke.

Å det ble det nisser, jeg laget akurat den samme familien der. (Gamle og Sogna og deres 15 barn, barnebarn osv).

I 1999 sluttet jeg salongen og søkte patentstyre,på Gardertroll og nisser.Gardefamilien familien vokste og jeg noterte og skrev. Avbildet og skrev om hver enkelt.
Jeg hadde fått meg en god hobby. Det satt nok 40 troll og så på meg i salongen, jeg ville ikke kvitte meg med et eneste et.

I år 2000 solgte jeg mitt første troll, jeg hadde brukt opp alle mine sparepenger. For å lage nye, måtte jeg selge noen. Jeg tok samme pris som de kostet å lage. Jeg tok til tårene da mit første troll gikk ut av Vikingeskipet på Hamar. Der hadde jeg meldt meg på en utstilling. Dette var grusomt, nå var Garderfamilien splittet. Nå kunne jeg selge flere.

For og lage en lang historie kort, jeg lager troll og nisser, eller nisse og troll. Jeg er på noen messer,men er ikke så god i hoftene mine så jeg er avhengig av mann min og barna til bæring og oppstilling.
Jeg er hjertens glad for at jeg har en slik hobby. Å jeg håper å få holde på i mange år.

Til slutt,jeg har som før sakt tre herlige barn og jeg er blitt mormor til 4, det beste jeg har opplevd…. Jeg har vært gift med den samme mann i 44 år til sommeren 2011.Den elste jenta mi jobber i poleti på Gardermoen, den andre er produksjonsplanlegger i TV NRK.
Min sønn er civilingniør i data, jobber i NRK. Heldig at jeg har fått så flinke barn.. Sønnen har nå gitt meg nettside nr 2 her. TUSEN TAKK Ronny.


Hilsen Trollmor Sylvi.